Как да полагаме ефективни грижи за котките на улицата в 6 стъпки

 1. Кастрирайте котките в колонията

Всички котки в дадена колония трябва да бъдат заловени и кастрирани. Това ще допринесе за общото здраве на котките , както и ще стабилизира броя им в колонията. Помощ за тази дейност ще получите от Общинския Зооветеринарен комплекс. Ако решите да заловите котките сами, можете да се обърнете за помощ и съвет и към нас.

 1. Осигурете храна и вода

Котките имат нужда от храна и вода целогодишно.  Хранете котките през деня и на места, където цялата колония има достъп.

Храната, която давате трябва да бъде дозирана според котките. Ако забележите, че котката изяжда всичката храна за по-малко от 15мин, оставате малко повече. Ако част от храната винаги остава след 30 мин, тогава оставете по-малко.

През зимата котките имат нужда от малко повече храна, защото имат нужда от повече калории, за да поддържат енергия. Ако е много студено и имат опасност храната да замръзне, давайте само гранулирана храна.

Важно: отстранявайте неизядена храна след 30 мин. Никога не оставяйте храна да стои навън, защото тя ще привлече насекоми и други диви животни.

Поддържайте хранилката чиста заради здравето на котките и добрите отношения със съседите и обществото.

Котките на улицата имат нужда от свежа вода ежедневно през цялата година. Ето няколко съвета как да им осигурите вода през зимата:

 • Слагайте водата на слънце в купичка с тъмен цвят, за да привлича слънчевата светлина.
 • Използвайте по-широки и по-дълбоки купички.
 • Сложете изолиращ материал под и около тях.
 • Използвайте двуслойни купички, които имат изолиращ слой с въздух между повърхността, в която са намира водата и тази, която докосва земята.
 • Предпазвайте купичката от вятър.

Ето какво можете да направите, за да отблъснете насекомите от хранилката:

 • Повдигнете хранилката над земята
 • Поръсете сода за хляб около хранилката
 • Поставете подложка за саксия пълна с 0.5-1см вода и в нея поставете хранилката
 • Винаги поддържайте хранилката и мястото около нея чисто, особено в горещо и влажно време и отстранявайте хранилката след не повече от 30мин.
 • Заменете мократа храна със суха – тя е също толкова полезна за котките.
 1. Осигурете подслон

Обикновено котките намират подслон под и около сгради, коли и други постройки, но тези места могат да бъдат опасни за тях. Затова можете да им направите подслон, в който те ще бъдат в безопасност, а също така и ще можете да контролирате тяхното местоположение, премествайки ги далеч от места и съседи, където те са нежелани.

Добри размери за подслон са: Ш60см Х Д90см Х В45см . По-големи подслони не са непременно по-добри, защото те няма да задържат топлината и вътре ще бъде толкова студено, колкото и навън. Подслон, който е голям за 3 до 5 котки сгушени котки е с оптимални размери.

Има много идеи за това как сами можете да направите подслон за котките за през зимата и целогодишно от пластмаса, дърво, стереопор и други материали. Вижте тук къщичките за котки, които ние сътворихме.

 1. Грижете се за котките

Нужно е да следите броя на котките в колонията за която се грижите, както и тяхното здравословно състояние.

Ако забележите промени в поведението на котките, апетита им, очите или козината, загуба на тегло и др. свържете се с ветеринарен лекар.

Също така е нужно да осигурите на котките медикамент против бълхи с дълготрайно действие, както и да подменяте и пръскате настилката в подслона поне 2 пъти в годината.

Глистите са често срещани сред уличните котки, затова трябва да им давате медикамент против глисти, който може да бъде примесен в мокра храна.

Добре е да пазите цялата документация от ветеринарните, за състоянието на котките в колонията, за която се грижите, включително това кога са кастрирани, ваксинирани, има ли поставен микрочип и т.н.

 1. Помогнете на котките и хората да съжителстват заедно

Като зоодоброволец, грижещ се за котките, вие ставате техния публичен представител. Ако вашите съседи не знаят кой „говори” от името на котките, когато те имат оплаквания и проблеми с котките, е по-вероятно те да предприемат действия, които биха навредили на котките. За да ги защитите, вие трябва да обявите, че се грижите са тях.

Един от начините да поддържате добри отношения със съседите е да завържете приятелски диалог с тях и да изслушате техните притеснения и оплаквания.  След това ги адресирайте, давайки им информация подкрепена от факти. Обяснете им, че котките са кастрирани и обезпаразитени.

Важно е по време на диалога да запазите спокойствие и да сте конструктивни, за да вдъхнете доверие, че знаете какво правите и ситуацията е под ваш контрол.

Когато разговаряте със съсед, който има специфично оплакване или проблем, изслушайте го внимателно и направете всичко възможно да решите проблема. Понякога проблемите може да не са свързани с бездомните котки, а с вас или котката на друг съсед.

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите потенциални въпроси и оплаквания:

 • Съседите често се оплакват от поведението на котките асоциирано с разгонването – мяукане, съскане, виене, боеве, маркиране и раждането на малки котета. Тези проблеми могат да бъдат елиминирани изцяло ако котките бъдат кастрирани.
 • Поддържайте мястото за хранене чисто и спазвайте инструкциите за хранене – не давайте повече храна, отколкото котките могат да изядат на едно хранене и не оставайте храна за по-дълго от 30 мин.
 • Изберете място за хранене и подслон, които са дискретни и скрити от масови пътища. Котките ще бъдат привлечени там, където са храната и подслона, използвайте това, за да ги отдалечите от коли и частна собственост, където те не са желани.
 • Поддържайте информация за котките, за които се грижите. Това ще ви помогне при ситуации на оплаквания.
 • Пазете себе си и котките като съставяте протоколи от срещите ви със съседите, описвайки какъв е проблемът, какви действия сте се задължили да предприемете и в какъв срок, за да решите проблема. Двете страни следва да се подпишат на документа, че са съгласни с предложените действия. След прилагането на нужните действия, всяка от страните следва да подпише отново документа. Този документ би могъл да ви послужи, че сте адресирали проблемите на съседите и че те са се съгласили, че ситуацията е била разрешена.
 1. Осигурете грижа за котките когато вие не можете вече да се грижите за тях

Съберете цялата информация и документи за котките, свържете се с потенциални кандидати и ги информирайте относно установените ви навици за хранене и грижа.  Изберете подходящия човек и се разберете за задълженията ви. Направете всичко възможно котките да не бъдат премествани, тъй като това е тежко за тях.

В спешни случаи винаги имайте телефоните на ветеринарната клиника, която ви обслужва или на денонощна такава на видно място.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.