Как да спрете хапенето по време на игра

Котките могат да ви захапят по време на игра по различни причини, но ако промените начина на игра и реакцията ви, можете да спредете това поведение.

Ръцете, пръстите ви и краката ви не са играчки. Но малките котета предимно често обичат да си играят с тях и да ги захапват. Някои възрастни котки също го правят.

коте хапе ръка

картинка от Shutterstock

Понякога това поведение не е само по време на игра, но и например докато си почивате на дивата или спите. Някои котета ви хващат ръката и захапват докато ги гъделичкате по коремчето, други нападат пръстите ви докато ги мърдате.

Какви са причините за това поведение?

Котките хапят по няколко причини:

1. Голяма част от котките хапят, заради начина, по който хората си играят с тях. Хората използват ръцете си и пръстите вместо играчки, насърчавайки котетата да хващат и захапват. От гледната точка на котето, това е начинът, по който се очаква от тях да си играят. Дори и да е забавно да си играете с малките котетата с ръце, след като пораснат хапенето се превръща в проблем.

2. Някои котета са отделени от майка си и братята и сестричките си от прекалено малки. Играта е важна част от техните социални умения. котетата се учат да уважават границите и да подтискат инстинкта си за хапане играейки си със останалите котета в котилото.

3. Котета, които са били поощрявани да оправят леглото заедно с вас, често обичат да играят нощни (или ранни сутрешни) игри – атакувайки краката на хората докато спят.

Как да спрете това поведение?

Ето какво можете да направите:

1. Макар и да е трудно, не се дърпайте докато котето ви е захапало. Котките са програмирани да затягат още повече захапката около плячка, която се опитва да се освободи. Опитайте се да останете спокойни и ще усетите как отслабват захапката си и накрая ви пускат, защото не се държите като плячка.

2. Малките котета трябва да се научат, че ръцете и пръстите не са играчки. Играйте си с малките с подходящи играчки. Например играчките тип „въдица“ са много подходящи, защото държат ръцете ви на разстояние от котето. Ръцете ви трябва да са източник на ласки и любов, а не игра.

котета играят

картинка от Shutterstock

3. Дайте на котето тайм аут. Докато котето ви хапе или е превъзбудено, внезапно спрете играта. Обърнете се и напуснете стаята или застанете с гръб към него. Не го викайте по име и не му обръщайте внимание по никакъв начин. Стойте така 5-10 секунди. Когато котето се успокои, можете да му обърнете внимание отново. Обикновено не са нужни много тайм аути, за да разбере, че когато хапе неговият любим приятел за игра изчезва или престава да му обръща внимание.

4. В комбинация с тайм аутите, подсигурете му достатъчно играчки, които да дъвче и размотава наоколо.

5. Не поощрявайте котето да оправя леглото заедно с вас. Не си играйте с него под завивките и одеала. Може да се наложи да го изкарате временно от стаята докато оправяте леглото.

6. Когато това е възможно, оставате котета с техните братчета и сестричета до 12 седмична възраст (3 месеца), за да се научат на важните за тях социални умения като границите на грубата игра и задръжки на хапенето.

котета си играят

картинка от Shutterstock

7. Не наказвайте котката и не й викайте, когато ви хапе по време на игра. Наказанието може да стресира котката и да я накара да се страхува от вас и от хората като цяло.

Макар че това поведение може да бъде спряно, често не е успешно, защото хората не могат да променят начиниа, по който играят с котките си. Всички хора в домакинството трябва да се научат да играят с котето по начин, който не поощрява хапенето.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.