Добре ли е само да храня котки, ако не мога да ги кастрирам?

Когато храните котки, без да ги кастрирате, вие помагате да създадете нежелани котенца. 

Може да облекчите страданията на възрастните котки (макар че дори и с храна, начинът на живот на развъждане на открито е много тежък за здравето на котката), но създавате съвсем нов свят на страдание за тяхното потомство.

Много котенца биват нападани от други хищници, умират от болести, предавани при размножаването на възрастни; биват премазвани или умират от студ.

Котенцата, които оцелеят в този трагичен елиминационен процес, продължават отново тъжния и неуправляем цикъл. Едната или двете възрастни котки, които храните тази година, може да се превърнат в 6 през следващата година, а броят им ще нараства експоненциално всяка година. 

Единственият отговорен начин за подпомагане на бездомните котки е на първо място да ги кастрирате.

Безопасна ли е кастрацията за котките?

Тук сме описали какво представлява процедурата на кастрация при котките и защо да се прави.

В тази статия сме описали подробно особеностите при кастрацията на женските котки, а тук можете да прочетете за кастрацията при мъжките котки.

Съветваме при всякакви въпроси относно кастрацията, които ви притесняват, да потърсите мнението на ветеринарен лекар. Те ще ви разяснят процедурата най-подробно и ще ви дадат насоки.

Колко струва кастрацията на котки?

Средната цена варира, но може да бъде около 100лв за женска котка и 70 за мъжка. Ветеринарни клиники и кабинети, които предоставят помощ на хора, грижещи се за бездомните животни, често вземат по-малко. Възможно е също така да се предлагат държавни или общински субсидии във вашия район. Проверете във вашата районна общинска администрация.

Има и центрове, които правят безплатни кастрации. Имайте предвид, че поради големия интерес от безплатни кастрации, в тези места обикновено се чака с месеци, а ако котката живее на улицата, това време често се оказва прекалено дълго и тя се размножава. Списък на такива места можете да намерите тук.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.