Открийте истината за дивите котки

feral cat

Котките, живеещи на улицата, съществуват съвместно с хората от 10,000 години

Те не са нов феномен. Диви и безстопанствени котки живеят и процъфтяват във всякаква среда – от вътрешните части на градовете до отдалечени селски райони.

Дивите не са социализирани спрямо хората

И следователно, те не могат да бъдат осиновени. Дивите котки не могат да се гледат затворени в помещения и обикновено са предпазливи спрямо хората. Въпреки това, като членове на вида домашна котка, също както домашните котки, те трябва да бъдат защитени по същите принципи и закони.

Дивите котки не трябва да бъдат вкарвани в приюти

Нуждите на дивите котки не могат да бъдат удовлетворени от сегашната система и приюти. Има приюти, които приспиват котките, които не могат да бъдат осиновени. Не искате това да се случи. Дивите котки живеят пълноценен, здрав живот навън – но биват убивани в приюти. Дори приютите, които не убиват котки, не могат да сложат дивите котки в домове.

Малките на диви котки могат да бъдат осиновени

Малките на диви котки често могат да бъдат осиновени в домове, но те трябва да бъдат социализирани в ранна възраст. Има малък прозорец на възможността, когато това трябва да се случи и ако не стане на време, те ще останат диви и следователно невъзможни за осиновяване.

Дивите котки имат здравословен живот навън

Дивите котки могат да имат също толкова здравословен живот, колкото и домашните, ако за тях за полагат грижи. Могат да имат същата продължителност на живота.
Хората са причината за унищожаване на дивата природа

Проучванията доказват, че преобладаващите причини за смъртността на диви животни и птици са загуба на хабитата, урбанизацията, замърсяването и деградацията на околната среда – всички причинени от човека, не от дивите котки.

Залавяне и убиване не е решението

Традиционният подход на службите за контрол на популацията – залавяне и убиване – е безкраен и жесток. Котките избират да живеят на определено място по двете причини: има източник на храна (нарочен или не) и подслон. Когато котките биват отстранени от дадено място, нови котки се заселват или оцелелите се размножават с пълен капацитет. Този ефект е много добре научно документиран.

Залавяне-кастиране-връщане е решението

Програмите “залавяне-кастрация-връщане” помагат както на котките, така и на обществото. Котките биват кастрирани, обезпаразитени и маркирани и после върнати на тяхното място на обитаване. Популацията на колонията се стабилизира – няма вече малки котета. Тези програми подобряват живота им и също така отношението на обществото спрямо тях – поведението и стресът, асоцииран с размножаването, спират. Това е хуманният и ефективен начин за овладяване популацията на дивите котки.

Вие можете да спасите животи

Заедно, можем да образоваме хората относно дивите котки и факта, че те не принадлежат в приюти, и да разпространим информацията за кампаниите по Залавяне-Кастрация-Връщане като хуманния начин спрямо тях.

Ако желаете да се присъединете се към нашата кампания за опазване на котките и да научите как можете да помогнете на дивите котки във вашия район, свържете се с нас.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.