Защо да кастрираме женските котки

Много често пред стопаните на женски котки стои дилемата дали да кастрират своята любимка или не. От гледна точка на медицината кастрираните животни са по-здрави и живеят по-дълго. Чрез кастрацията се избягват редица заболявания свързани с функцията на половите жлези.

Повечето ветеринарни лекари препоръчват кастрацията при женски животни, като най-добре е тя да се направи преди първото или максимално преди второто разгонване, освен ако котката не е предназначена за разплод. Ето малко статистика в подкрепа на това.

Ползи за здравето на женската котка

Извършената рано кастрацията – преди първо разгонване, свежда риска от развитие на тумори на млечните жлези в по-късен етап от живота почти до нула. Такива тумори може да се развият при около 0,5 % от кастрираните животни.

След второто разгонване този риск се качва на 23%, а след третото този процент вече е 32% и остава висок при последващите разгонвания.

Основният отключващ фактор за развитието на туморите на млечните жлези са женските полови хормони – естрогените. Когато вашето животно е в еструс (разгонено) техните нива са многократно повишени.

Освен от тумори на млечните жлези, ранната кастрация може да намали или предпази вашия любимец и от други заболявания – лъжлива бременност, развитие на пиометра (гнойно възпаление на матката), тумори на матката и яйчниците, хормонално свързани анемии, хормонални кожни промени, нежелано поведение (хормонално обусловена агресия, склонност към бягство за намиране на партньор).

Не е ли добре котката да роди поне веднъж?

Важно е също да се отбележи, че независимо от широко разпространеното мнение, че котката е добре да роди поне веднъж, това няма никакъв положителен ефект върху здравето на майката. Напротив, при една бременност и последвало трудно раждане женското животно и неговото здраве могат да бъдат застрашени. Дори да решите да оставите вашата котка да има потомство, е добре да помислите предварително дали ще успеете да намерите дом и грижовни стопани на малките, дали сте готови да ги гледате 5-6 месеца или повече, ако се наложи.

Колкото до това дали ще затлъстеят и станат мързеливи важи абсолютно същото, както при мъжките животни – затлъстяването зависи от начина на хрананене и физическата активност, не от самата кастрация.

Какво представлява самата процедура?

Кастрацията като такава представлява хирургично отстраняване на матката и яйчниците на женското животно. Извършва се под обща анестезия. Обикновено ветеринарният лекар има изискване животното да е оставено без храна поне 6 часа. Водата се спира 2 часа преди операцията. Препоръчителната минимална възраст на, която може да се кастрира дадено животно е 6 месеца, като е възможно да го направите и на по-късен етап от живота му. Когато котката е на средна или над средна възраст може да се наложат допълнителни тестове ( пълна кръвна картина, биохимични изследвания ) за да може по-точно да се определи както здравния статус на любимеца ви така и евентуалния анестезиологичен риск. Вашият ветеринарен лекар ще ви обясни всичко подробно.

Възстановяването е бързо – от порядъка на 1 седмица, като все пак зависи от възрастта и здравословното състояние на пациента. Ако котката интензивно ближе раната понякога се налага поставянето на предпазна яка.

Какви изводи можем да направим?

  1. За животни, които не са предназначени за разплод кастрацията е по-скоро полезна, отколкото вредна.
  2. Кастрацията е рутинна операция и рискът за здравето на животно то при нея е минимален.
  3. Кастрацията на домашните любимци значително намалява броят на безстопанствените котки.

Прочетете „Защо да кастрираме мъжките котки?“

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.