Залови-Кастрирай-Върни в действие

По-рано тази година случайно се срещнахме с момче, което търсеше дом за котило от 4-5 бебета, които котка, обитаваща територията на Драматичен театър Пловдив, беше родила.

Съдействахме му за разпространяването на информацията и намирането на домове за котетата, но очевидно не се задоволихме с това, защото знаехме, че същото нещо ще трябва да го направи отново след няколко месеца..още 4-5 котета, чиято съдба е неясна в най-добрия случай.

Не дълго след това с нас се свърза момиче от театъра, която явно беше премислила всичко това и ни помоли за съдействие относно кастрацията на въпросната котка.

Заедно с нея и Общинския Зооветеринарен комлекс уговорихме дата, когато те ще дойдат да заловят котката и да я кастрират, обезпаразитят и маркират. Момичето имаше известни притеснения относно процедурата и състоянието на котката след това. И ето какво се случи по-нататък…

Тъй като котката беше социална и хората от театъра имаха достъп до нея, те успяха да я заловят предната вечер. В уговорения ден, котката беше взета от екипа на ЗВК, кастрирана и върната на следващия ден отново в театъра. Имаше известен период, когато котката се беше „покрила“ и момичето се опасяваше за състоянието й, но ние и обяснихме, че все пак местенето и проецдурата е свързана с известен стрес за котката, но след време тя със сигурност ще се завърне към обичайното си местообитание.

И така и стана. Разговаряйки отново с момичето от театъра месец по-късно, тя ни благодари за съдействието и ни увери, че котката се чувства прекрасно, станала е много по-спокойна и най-важното – това, което най-много ги мъчеше преди – съдбата на котилата й – вече не е проблем.