Защо да кастрираме мъжките котки

Кастрацията на мъжките животни не се подлага на обсъждане толкова често, колкото при женските, но тя безспорно има своите предимства. Когато взимате мъжко животно за домашен любимец вие трябва да знаете, че при достигането на полова зрялост то може да промени значително своето поведение.

Поведенчески промени

Мъжкият котарак с настъпване на половата зрялост започва да маркира своята територия която нерядко се ограничава до мебелите и стените във вашия дом . Това, съчетано със силната и остра миризма на урината е доста неприятно.

Здравословен риск

Котараците, имащи възможност да излизат навън, обикалят все по-големи територии, където рано или късно започват да се конкурират с други мъжки за район или женска. Раните получени при тези битки често се превръщат в абсцеси или прерастват в обща инфекция. Чрез ухапване при котките се предават редица заразни заболявания ( FIV/котешки имунодефицитен вирус/ , FeLV /Котешки левкемия вирус и др.), които причиняват спад в имунитета и СПИН-подобен синдром. Тези нелечими заболявания се срещат много по-често при некастрираните котараци . Не на последно място, ако животното не е предназначено за разплод с кастрацията избягваме създаването на нежелано потомство. ­­­­­­­

Ако котаракът ви е крипторхиден ( единия или и двата тестиса са задържани в коремната кухина ) кастрацията е абсолютно препоръчителна. Смята се ,че задържаните тестиси са предразположени към туморни разраствания . Когато са скрити в коремната кухина няма да забележите развитието на туморите преди да е станало късно.

Кастрацията повлиява само хормонално обусловеното поведение, но такива инстинкти като ловуването при котките са аспекти, зависещи преди всичко от генетиката и възпитанието на даденото животно.

Ще затлъстее ли котаракът ако го кастрирам?

Твърдението, че котаракът задължително ще затлъстее и ще стане мързелив след кастрацията е по- скоро мит. Да, кастрацията променя метаболизма на животните. След нея те се нуждаят от по-малко храна. И тук вече всичко зависи от нас. Ние сме тези, които определяме начина на хранене на домашните си любимци. По принцип определено сме склонни да ги прехранваме. Ако даваме едно и също количество храна на некастрираните и кастрираните животни обикновено вторите напълняват. Физическата активност също се определя от нас. Ако не им осигуряваме достатъчно движение и игри резултатът отново ще е наднормено тегло независимо дали са кастрирани или не. Котките по природа са ловци и с подходящи за гонене играчки може да ги поддържаме в отлична форма.

Какво представлява самата процедура?

Кастрацията като процедура представлява хирургично отстраняване на тестисите на мъжкото животно. Извършва се под обща анестезия. Обикновено ветеринарният лекар има изискване животното да е оставено без храна поне 6 часа. Водата се спира 2 часа преди операцията. Препоръчителната минимална възраст на, която може да се кастрира дадено животно е 6 месеца, като е възможно да го направите и на по-късен етап от живота му. Когато  котката е на средна или над средна възраст може да се наложат допълнителни тестове ( пълна кръвна картина, биохимични изследвания ) за да може по-точно да се определи както здравния статус на любимеца ви така и евентуалния анестезиологичен риск. Възстановяването е бързо – от порядъка на 1 седмица, като все пак зависи от възрастта и здравословното състояние на пациента. Ако котката интензивно ближе раната понякога се налага поставянето на предпазна яка. Вашията ветеринарен лекар ще ви даде подробна информация за всичко, което би могло да ви притеснява.

Какви изводи можем да направим?

  1. За животни, които не са предназначени за разплод кастрацията е по-скоро полезна, отколкото вредна.
  2. Кастрацията е рутинна операция и рискът за здраво животно при нея е минимален.
  3. Кастрацията на домашните любимци значително намалява броя на безстопанствените котки.

Прочетете статията „Защо да кастрираме женските котки?“

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.