Котка и бебе

Котка и бебе вкъщи

Имате котка и очаквате нов член на семейството?

Очакването на бебе е вълнуващо време, което изисква известна подготовка и промени. Това важи и за вашия домашен любимец. Котката ви може да ви помогне да релаксирате по време на бременноста, но и тя има нужда вие да й помогнете да се адаптира към промените в рутината, които ще се случат след появата на бебето.

Тази статия ще ви помогне да се запознаете с някои основни въпроси относно съжителството на котка с бебе.

Ето някой съвети.

Подгответе котката за бебешките звуци

На 3тия месец от бремеността, започнете да пускате на котката бебешки звуци. Ето пример:

.
Следват инструкции как да запознаете котката с бебешките звуци.

1) В момент, когато в дома обстановката е нормална и няма нищо стресиращо за котката, изберете стая, в която котката се чувства най-комфортно.

2) Намерете устройство, на което можете да възпроизвеждате аудио. Изпробвайте силата на звука, когато котката не е в стаята, за да не я стресирате. Първоначално, нагласете звука на много ниско ниво, така че едва да се чува.

3) Когато котката влезе в стаята, пуснете звуците с ниска сила за около две минути – може да се наложи да го съкратите в зависимост от реакцията на котката. Можете да общувате с котката си нормално по това време, но не правете нищо, което да я накара да бъде напрегната по някакъв начин.

4) Ако котката не изглежда стресирана от звуците, повторете стъпки 1-3 на същото ниво на звука още два пъти през няколко дни. Ако котката остане необезпокоена от шума, можете да продължите към стъпка пет.

5) Увеличете силата на звука малко и повторете стъпки 1-4. Ако котката ви реагира нормално на силата на звука, след това леко я увеличете отново и продължете този процес с течение на времето, докато звукът е толкова силен, колкото плачът на нормално бебе.

Не забравяйте, че ако на някой етап котката Ви изглежда некомфортно или уплашена, върнете се към по-ниска сила на звука.

Никога не усилвайте звука внезапно, тъй като това може да уплаши котката ви – трябва да бъде постепенно, за да работи.

Целта на това упражнение е вашата котка да няма никаква реакция към звука, така че не се паникьосвайте ако не видите котката ви да реагира – това е, което се предполага, че ще се случи. Когато постепенно увеличавате силата на звука, се надявайте, че никога няма да видите реакция!

Вземете предпазни мерки

Слагайте гумени ръкавици при почистването на котешката тоалетна, или делегирайте това задължение на партньора ви.
Заведете котката на ветеринар за преглед, тестове и ваксини.

Изолирайте детската стая

Направете така, че стаята в която ще лежи бебето е недостъпна за котката ви. Ако е нужно да премествате котешки играчки, катерушки и т.н. направете го постепенно, давайки на котката ви време да свикне с новото разположение.

Запознайте котата с бебешката количка и други аксесоари

На 6тия месец от бременноста, представете на котката бебешката количка и други аксесоари, но не я оставяйте да се качва по/в нея. Дръжте я някъде, където котката няма достъп.

Намерете на котката подходящи занимания

Ако котката ви е свикнала да се гушка у вас често, започнете да ограничавате това време, за да свиква със ситуацията, когато се появи бебето. Ако е нужно, набавете й подходящо легло. Също, осигурете й достатъчно играчки, с които да може да се забавлява самостоятелно.

Припомнете си езика на тялото на котките

Преди раждането, си припомнете езика на тялото на котките, за да можете да разбирате как котката ви се чувства и реагира на бебето.

След като бебето се появи

Осигурете на котката ви подходящи места, където може да се скрие ако се чувства стресирана. Например котешка къщичка, или можете да си направите нещо временно от кашон и други подръчни материали.

Дръжте аксесоарите за бебето, включително бутилки за хранане и други, на място недостъпно за котката.

Важно е да предствите бебето на котата постепенно, без прибързани действия. Не оставяйте бебето и котката сами!

Опитайте се да отделяте време за котката ви ежедневно, за да намалите както нейния стрес, така и вашия.

Ето и отговори на някои въпроси, които вълнуват всички бъдещи майки.

Ще бъде ли котката за заплаха за бебето?

Котката ви по своята същност няма да бъде опасност за вашето бебе. Ако подготвите всичко предварително и помогнете на котката ви да се приспособи, като я подготвите за пристигането на бебето, не би трябвало да има проблем.

Котките нормално избират да се отдалечат при заплаха, отколкото да нападат. Въпреки това, котките и децата са живи същества и винаги ще има елемент на непредсказуемост. Важно е да наблюдавате взаимодействията между бебето и котката.

Трябва ли детската да бъде извън границите на моята котка?

Абсолютно! Добра идея е да направите това възможно по-скоро, още преди появата на бебето. Веднага след като сте посветили стая за детската стая, уверете се, че е извън границите на котката, така че котката може да свикне с факта, че не може да отиде някъде, докъдето преди е имала достъп.

Как мога осигуря безопасност на бебето ми около котката?

Най-важното нещо, което можете да направите, за да запазите бебето си в безопасност около котката, е винаги да наблюдавате. Особено, когато бебето стане малко по-голямо и започва да пълзи. Това често е моментът, когато котките могат да се почувстват застрашени, поради добавения елемент не само на шума, но и на движението на бебето.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.