Как да се погрижите за малки котенца

Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта започва и размножителния период при котките.
Март месец по улиците на града вече се забелязват бременни котки, които много скоро ще родят първото си котило за годината. (най-вероятно ще имат поне още едно).

baby kitten

Ако видите малки безпомощни котета на улицата и сте от хората, които не могат да ги подминат, най-вероятно ще се окажете с едни или повече вкъщи.

Ето някои съвети, относно какво да направите, за да се погрижите за малките котешки бебета.

  • Преди да вземете котето, се уверете, че е изоставено. Потърсете майката наоколо. Ако сте намерили котета в кашон или торба, най-вероятно са изхвърлени на улицата малки на котка със стопани. (има си Господ да се погрижи за тези хора). Вие се погрижете за котетата.

  • Температура: малките котета не могат да регулират добре телесната си температура. Те могат лесно да изстинат и да умрат от студ. Трябва да го топлите. Там където спи, осигурете постелка, нагряваща постелка или слагайте пластмасова бутилка с топла вода , като изстине я сменете с нова топла вода. Можете и да покриете леглото с одеало или нещо друго, така че топлината да се задържа максимално дълго.
  • Къпане: в никакъв случай не къпете бебе коте. Ако се налага, използвайте мокра кърпа, за да го забършете.
  • Храна: не му давайте краве мляко – това ще предизивика диария. Купете му мляко за котета, има го навсякъде във ветеринарни клиники и зоо магазини. Някои млека идват със специално шишенце, с което да храните котето. Ако няма такова, може да използвате по-дебела спринцовка или бебешко шише.
  • Храненето става като сложите котето по корем (не се храни по гръб) и наклоните бутилката така че да не влиза въздух. Първо проверете дали млякото не е прекалено топло на ръката си.
  • До 3тата седмица трябва да се храни на всеки 3-4 часа. От 4тата седмица може на 5-6 часа. След месец може вече 2-3 пъти на ден със смес от котешко мляко и мокра храна за малки котета. Следвайте инструкциите на производителя на храната, с която смятате да го храните.
  • Докато котето е на мляко, както бебетата, трябва да се оригва. За да му помогнете да го направи може да го сложите по корем и да го потупвате много леко докато усетите, че оригва.
  • Изхождане: До 4 седмици трябва да му помогнете да ходи до тоалетна след всяко хранене. Майката коткта обикновено ги ближе, вие можете да навлажните кърпа или памук и да масажирате леко аналната област, за да се стимулира изхождането. Докато котето се храни с котешко мляко няма да има твърди изпражнения.
  • След 4тата седмица можете да започнете да го учите да ходи в котешка тоалетна. Тя трябва да е малка и плитка, напълнете я със специалната за целта котешка тоалетна, не използвайте хартия или плат, защото така котето може да се научи на лоши навици, които да продължат и като порасне. Покажете му тоалетната и сложете вътре използвания памук.
  • Наблюдавайте за признаци на заболяване, например: жълт секрет от очите, ако трудно диша, диария, повръщане и др. При подобни признаци потърсете ветеринарна помощ. Списък на ветеринарни кабинети в Пловдив можете да намерите тук.

 

Съветваме във всички случаи да заведете котето при ветеринар, който ще направи обстоен преглед и ще изрази професионално мнение, както и ще даде допълнителни съвети.