Как да се погрижите за малки котенца

Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта започва и размножителния период при котките.
Март месец по улиците на града вече се забелязват бременни котки, които много скоро ще родят първото си котило за годината. (най-вероятно ще имат поне още едно).

baby kitten

Ако видите малки безпомощни котета на улицата и сте от хората, които не могат да ги подминат, най-вероятно ще се окажете с едни или повече вкъщи.

Ето някои съвети, относно какво да направите, за да се погрижите за малките котешки бебета.

  • Преди да вземете котето, се уверете, че е изоставено. Потърсете майката наоколо. Ако сте намерили котета в кашон или торба, най-вероятно са изхвърлени на улицата малки на котка със стопани. (има си Господ да се погрижи за тези хора). Вие се погрижете за котетата.

  • Температура: малките котета не могат да регулират добре телесната си температура. Те могат лесно да изстинат и да умрат от студ. Трябва да го топлите. Там където спи, осигурете постелка, нагряваща постелка или слагайте пластмасова бутилка с топла вода , като изстине я сменете с нова топла вода. Можете и да покриете леглото с одеало или нещо друго, така че топлината да се задържа максимално дълго.
  • Къпане: в никакъв случай не къпете бебе коте. Ако се налага, използвайте мокра кърпа, за да го забършете.
  • Храна: не му давайте краве мляко – това ще предизивика диария. Купете му мляко за котета, има го навсякъде във ветеринарни клиники и зоо магазини. Някои млека идват със специално шишенце, с което да храните котето. Ако няма такова, може да използвате по-дебела спринцовка или бебешко шише.
  • Храненето става като сложите котето по корем (не се храни по гръб) и наклоните бутилката така че да не влиза въздух. Първо проверете дали млякото не е прекалено топло на ръката си.
  • До 3тата седмица трябва да се храни на всеки 3-4 часа. От 4тата седмица може на 5-6 часа. След месец може вече 2-3 пъти на ден със смес от котешко мляко и мокра храна за малки котета. Следвайте инструкциите на производителя на храната, с която смятате да го храните.
  • Докато котето е на мляко, както бебетата, трябва да се оригва. За да му помогнете да го направи може да го сложите по корем и да го потупвате много леко докато усетите, че оригва.
  • Изхождане: До 4 седмици трябва да му помогнете да ходи до тоалетна след всяко хранене. Майката коткта обикновено ги ближе, вие можете да навлажните кърпа или памук и да масажирате леко аналната област, за да се стимулира изхождането. Докато котето се храни с котешко мляко няма да има твърди изпражнения.
  • След 4тата седмица можете да започнете да го учите да ходи в котешка тоалетна. Тя трябва да е малка и плитка, напълнете я със специалната за целта котешка тоалетна, не използвайте хартия или плат, защото така котето може да се научи на лоши навици, които да продължат и като порасне. Покажете му тоалетната и сложете вътре използвания памук.
  • Наблюдавайте за признаци на заболяване, например: жълт секрет от очите, ако трудно диша, диария, повръщане и др. При подобни признаци потърсете ветеринарна помощ. Списък на ветеринарни кабинети в Пловдив можете да намерите тук.

 

Съветваме във всички случаи да заведете котето при ветеринар, който ще направи обстоен преглед и ще изрази професионално мнение, както и ще даде допълнителни съвети.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.