Най-добрите места за котешката тоалетна

За разлика от кучетата, котките не трябва да бъдат разхождани или пускани навън, за да си свършат работата. Повечето от тях са напълно доволни да се изходят в чиста котешка тоалетна поставена на правилното място. Да, мястото, на което ще поставите котешката тоалетна може да играе много важна роля за това дали котката ще я използва, или не.

Лоши практики

1. Избирате уединено място

Много хора смятат, че котката предпочита да си върша работата на саме, в уединено място, както нас. По тази причина често котешките тоалетни биват поставяни на места като зад врата на банята/тоалетната, в ниши и други частично оградени и затворени места. Това може да работи за хората, но за котките не е добре. От гледна точка на котката, да бъде в безопасност е много по-важно от това да бъде на саме докато си върши работата. Котешки тоалетни поставени зад врати, мебели, ниши и други малки помещения са идеални за засада и котката може лесно да бъде притисната и да се окаже в капан. Инстинкта и казва да бъде винаги на щрек и това може да доведе до стрес.

2. Задържане на миризмата

Котките не са единствените, които имат затруднения да избягат от подобна обстановка  – миризмата също. В малки затворени помещения/пространства миризмата няма къде да отиде. Обонянието на котките е много добре развито и те не обичат да ходят на място, което мирише мръсно.

3. Вземате предвид вашите нужди и желания

Понякога хората поставят котешките тоалетни в едно и също помещение, често на сантиметри една от друга за удобство. От гледна точка на котката, това е все едно да има само една тоалетна. Ако те са поставени на тясно и оградено място, където котката няма да се чувства в безопасност, тя може да предпочете да си свърши работата другаде.

Също така, котешката тоалетна не бива да бъде поставяна в близост до купичките за храна и вода.

Друга често срещана грешка е тоалетната да бъде поставяна на места през които минаваме често и/или шумни места.

Добри практики

1. Вземате предвид нуждите на котката

Котките предпочитат тоалетни, поставени на места с малко трафик, малко шум и широка видимост. Такива места се откриват често в хола, кухята или спалните. Въпреки че тези места биха били идеални за котките, те често не са предпочитани от хората за котешка тоалетна.

Все пак огледайте помещенията, с които разполагате и потърсете места, от които има видимост към цялата или по-голяма част от стаята и които биха позволили на котката да наблюдава за евентуални заплахи и да не се чувства застрашена или затворена в капан.

2. Поставяте повече от една тоалетна на различни места

Ако имате повече от една котка, задължително трябва да имате няколко котешки тоалетни. Златното правило е следното – по една тоалетна на котка и една за къщата. Т.е. ако имате 3 котки, трябва да имате 4 тоалетни поставени на различни места/в различни стаи.

3. Избирате тихи места

От една страна, котките не държат на уединението, както хората, но от друга те също не се чувстват комфортно да си вършат работата на места, откъдето постоянно се минава. За да откриете по-лесно подходящо място може да коленичите и да се опитате да огледате стаите от нивото на котката.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.