Успешен старт на образователната програма за деца „Котки, кучета и ние“

С гордост искаме да се похвалим, че приключихме първите уроци на тема „Котки, кучета и ние“ с учениците от 4а клас в СОУ „Св. Св. Кирил Философ“, които бяха организирани съвместно с Община Пловдив и районно кметство „Южен“.

В продължение на 4 седмици, доброволци от Сдружение „Кет Ловърс Пловдив“ посещаваха учениците и им предаваха уроците, свързани с произхода и природата на кучетата и котките, техните особености – физически и поведенчески; тяхната роля в нашето общество; как да полагат добри грижи за животните, както и защо е важно да бъдем съпричастни към животните и да ги обичаме.

Учениците очакваха часа с нетърпение всяка седмица и показаха отлични познания за животните и имаха страхотни идеи и истории, свързани с кучета и котки.

Искаме да изкажем нашите специални благодарности на тяхната класна г-жа Брайкова, която е също почитателка на котките и кучетата и много ни помогна, за да осъществим уроците.

За да възнаградим учениците за тяхното участие и показаните знания, им подарихме котешки ушички, които те гордо носеха цял ден. А за финал на програмата, децата написаха съчинения на тема „Какво мога да направя за кучетата и котките в моя град?“.

dav

Ученикът, написал най-хубавато съчинение получи специална награда. Награди получиха и още двама ученика, които имаха интересни идеи.

На творението на победителката и подгласниците й, можете да се насладите в следващите редове.

„Какво мога да направя за кучетата и котките в моя град“ 

Първо място:

Аз съм от град Пловдив. В него има много бездомни кучета и котки, за това бих направила повече приюти за животни. В един мой приют ще има фризьор, за да ги къпе и подстригва, ветеринар, който да се грижи за доброто им здраве. Ще им осигурявам вода и храна.

Във всяка клетка ще има легълце. Ще има градина, в която котките и кучетата ще играят на воля. Ще направя паркове, в които животните със собственици ще имат възможност да играят и тичат.

Мога да направя и нещо като детска градина, но специално за животни, с два сектора – в единия котки, а в другия кучета, защото не се понасят. Там те ще общуват помежду си, обучени хора ще ги учат на номера. Средата им на живот ще стане по-хубава и безопасна.

Аз искам да променя нещата, защото обичам животните, особено кучетата и котките. Наша отговорност са холядите бездомни кучета и котки, които са осъдени да живеят на улицата.

Мартина Костенко, 4а клас

Второ място:

Обичам много моя роден град, защото е древен и красив. Харесвам много големите паркове и градинки, където играя с приятели. Това, което не ми харесва е, че има много бездомни котки и кучета. От някои се страхувам, а за други ми е тъжно.

Има хора, коиото не обичат животните, други са безразлични, но тези животни съществуват, а ние ги пренебрегвме. Всеки от нас може да даде любовта си на едно такова животинче. Вместо да даваме пари за скъпи котки и кучета, можем да си осиновим бездомно животно. Да му дадем грижа, вниамение и любов.

Когато порасна и стана архитект ще постороя ветеринарна клиника и там ще работи сестра ми, която иска да стане ветеринарен лекар.

Животните са като хората – те могат да страдат, да се чувстват самотни, да искат да се чувстват обичани.

Яница Кръстанова, 4а клас

Трето място:

За котките и кучетата в моя град аз бих направила място, където те ще живеят, ще бъдат свободни, ще се хранят и ще се къпят. Всяко от тях ще си има свое легло, своя полянка, на която ще тича и много други играчки. Хората които работят там ще бъдат приятели на кучетата и котките и така ще бъде много весело. Ще има места, на които ще си острят ноктите и ще се чешат. И кучетата и котките няма да се чувстват улични, а домашни животни.

Друго което бих направила за кучетата и котките е да създам организация в която ще работят хора, които разбират от животни. Те ще помагат на животните в нужда, ще сложат в парковете кесийки за изпражненията. Ще се стараят всичко в кучетата и котките да е наред.

Това бих направила за тези чудесни и силни животни и бих спряла насилието срещу тях.

Стефания Корудова, 4а

Ние се надяваме да имаме подкрепа и да продължим с уроците и в други училища, детски занимални и центрове, защото вярваме, че най-младото поколение би могло да донесе едно по-светло и добро бъдеще за животните в нашето общество.