Добре ли е само да храня котки, ако не мога да ги кастрирам?

Когато храните котки, без да ги кастрирате, вие помагате да създадете нежелани котенца. 

Може да облекчите страданията на възрастните котки (макар че дори и с храна, начинът на живот на развъждане на открито е много тежък за здравето на котката), но създавате съвсем нов свят на страдание за тяхното потомство.

Много котенца биват нападани от други хищници, умират от болести, предавани при размножаването на възрастни; биват премазвани или умират от студ.

Котенцата, които оцелеят в този трагичен елиминационен процес, продължават отново тъжния и неуправляем цикъл. Едната или двете възрастни котки, които храните тази година, може да се превърнат в 6 през следващата година, а броят им ще нараства експоненциално всяка година. 

Единственият отговорен начин за подпомагане на бездомните котки е на първо място да ги кастрирате.

Безопасна ли е кастрацията за котките?

Тук сме описали какво представлява процедурата на кастрация при котките и защо да се прави.

В тази статия сме описали подробно особеностите при кастрацията на женските котки, а тук можете да прочетете за кастрацията при мъжките котки.

Съветваме при всякакви въпроси относно кастрацията, които ви притесняват, да потърсите мнението на ветеринарен лекар. Те ще ви разяснят процедурата най-подробно и ще ви дадат насоки.

Колко струва кастрацията на котки?

Средната цена варира, но може да бъде около 100лв за женска котка и 70 за мъжка. Ветеринарни клиники и кабинети, които предоставят помощ на хора, грижещи се за бездомните животни, често вземат по-малко. Възможно е също така да се предлагат държавни или общински субсидии във вашия район. Проверете във вашата районна общинска администрация.

Има и центрове, които правят безплатни кастрации. Имайте предвид, че поради големия интерес от безплатни кастрации, в тези места обикновено се чака с месеци, а ако котката живее на улицата, това време често се оказва прекалено дълго и тя се размножава. Списък на такива места можете да намерите тук.


Какво да правя с котката, когато заминавам в чужбина и не мога да я взема със себе си?

Да се разделите с вашия домашен любимец е тежко решение, но понякога това се налага.

На първо място, имайте предвид, че има много по-хуманни и добре развити организации в помощ на животните в други страни, особено в Европа. Дори да не можете да задържите котката си след като пристигнете в друга държава, може да успеете да намерите по-добра и адекватна помощ за намирането на нов дом за нея в новата държава.

В България няма държавни приюти за котки, а тези които действат основно на териториите на по-големите градове, имат изключително ограничено пространство. Често това са апартаменти, в които се гледат множество котки заедно.

Има уебсайтове и групи във Facebook, включително нашите, които ви позволяват да пуснете обява за търсене на нов за вашия домашен любимец . Може да ни пишете ако желаете да публикуваме вашата обява. Можете да прегледате и списъка с други организации тук.

Винаги трябва да се подхождате с повишено внимание при избор на нов стопанин, за да сте осигурни, че котката ви отива в добър дом, а не в ръцете на някой, който продава животни за експерименти или който ги малтретира.

kotka i chovek

Разумно ли е да оставя котката си на обществено място, надявайки се някой да я спаси?

Изоставянето на домашни любимци е престъпление, наказуемо с глоба по Закона за защита на животните. Освен че е престъпно, изоставянето е жесток и егоистичен акт.

Домашната котка, за която са полагани редовни грижи не е приспособена да се грижи за себе си на улицата. Ако не бъде спасена бързо, тя ще започне да гладува до смърт, като в същото време ще бъде уязвима към болести или травматична смърт.
Шансът за бързо спасяване е много малък, като се има предвид липсата на хуманни животински ресурси, които да подкрепят хората, които извършват този вид работа.


Къде да изхвърляме употребената котешка тоалетна?

Почистването на отпадъците в котешката тоалетна не е любимото занимание на никого. Но е необходимо, ако споделяте дома си с котка. 

koteshka-toaletna

Използвайте по възможност торби с двоен слой или две торбички една в друга, когато изхвърляте котешка тоалетна.

Вържете торбата здраво. Това предотвратява миризмата и бактериите да „изтичат“ от нея в къщата или апартамента.  Двойната торба също е по-малко вероятно да се скъса.

Хвърлете торбата в контейнер за боклук с капак. Ако просто оставите торбата отвън, тя може да привлече други котки, които биха могли да скъсат торбата и да разхвърлят изхвърления боклук.

Използвайте употребената смес като мулч или градински тор, само ако вашата постелка за котешка тоалетна е биоразградима. Например такава направена от хартия, дърво, царевица или пшеница. 

Постелки от глина (бентонит) или кристали (силикон) не трябва да се добавят във вашата градина. В никакъв случай не използвайте отпадъчна котешка тоалетна от какъвто и да е вид в зеленчукова градина.

За различните видове котешка тоалетна, които се предлагат, можете да научите повече тук.

В никакъв случай не изхвърляйте котешката постелка в тоалетната чиния! Натрупването на отпадъци в канала може да предизвика запушвания във вашата септична система. Дори по-екологичните видове котешка тоалетна, които понякога са рекламирани като „измиващи се“ или “разградими”, не бива да се пускат в канала, тъй като вкарвате потенциално опасни бактерии в канализацията. Паразитът Toxoplasma gondii, който причинява токсоплазмоза, не може да бъде убит при нормално третиране на отпадъците, така че може да изложите хората на опасност, без дори да го знаете.


Бъдете отговорни стопани

Какво означава да бъдеш отговорен стопанин на животно?

Грижата за домашните любимци далеч не се изчерпва с това да им се дава храна и вода. Те имат нужда от повече грижи, правилно отношение, възпитание и не на последно място – любов.

Да бъдеш добър стопанин на домашно животно и добър гражданин не е вродено умение. И това като всичко се учи. Необходимо е да се образоваме, да се запознаем със законите, да се информираме непрестанно. Дори майчинството, за което се казва, че е вродено, се учи и усъвършенства.  Животните не умеят  да контролират инстинкта си. Те създават поколения, без да го искат.

Ние, хората, умните и учените сме тези, които  трябва  да не допускаме създаването на милиони обречени поколения на тежък живот и смърт по улиците и приютите.

Какво означава да си добър стопанин?

Можем ли да бъдем добри стопани за тях, да им дадем всичко от което се нуждаят или често си казваме – е, ако  не се справя, ще му мисля?

Има много причини, поради които хората си взимат животни у дома. Но достатъчна ли е любовта  към тях или доброто намерение се превръща в акт на безотговорност, когато се окаже, че не сме премислили трезво това желание?

Всяка година около 25 000 000 кучета и котки по цял свят остават на улицата. От тези 25 000 000 около 9 000 умират на улицата от болести, глад,  катастрофи, атмосферни условия. 16 000 000 се евтаназират в приютите, защото няма място за тях.

27 % от бездомните са породисти, а около 50 % са заведени в Приютите от собствениците им. В България, реално не съществуват приюти за изоставени котки, а тези за кучета са прекалено малко.

Решението да притежавате домашен любимец трябва да бъде дълго обмисляно и мотивирано.

Не взимайте домашен любимец ако:

Continue Reading


Пият ли котенцата прясно мляко?

Могат ли котенцата да пият краве мляко?

Традиционното изображение на доволна котка, която се облизва над купа с мляко, е подвеждащо. Котките много обичат сметаната, която ценят заради високото й съдържание на мазнини и затова са особено привлечени от млякото. Въпреки това млякото, което сега купуваме в супермаркетите, съдържа малко мазнини и макар някои котки да го харесват, много от тях не го храносмилат лесно.

Млякото, от какъвто и да е източник освен майката, приемливо ли е за захранване на котенца?

Котенцата получават много повече от обикновено хранене от майка си в пърите 8 до 10 седмици, които прекарват в кърмене. След отбиванетоот майката, котенцата преминават към храни за възрастни и водни ястия, като нуждата им от мляко, както и способността им да го усвояват практически изчезват.

Дали случайно или по биологични обстоятелства не всички котенца могат да бъдат отглеждани от майките си. Ако отглеждате осиротели новородени котенца през критичните първи два месеца от живота им, има специално формулирани заместители на котешко мляко. Тези еквиваленти на котешка бебешка формула могат да бъдат давани чрез бутилка през редовни интервали и съдържат повечето основни хранителни вещества, които иначе биха получили от майка си.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро, ако новородената майка изглежда не желае или не може да изхрани котенцата си по естествен начин. Ветеринарният лекар може да препоръча най-добрия наличен заместител на млякото и да ви помогне да установите правилен график на хранене.

Имат ли котките непоносимост към лактоза?

Науката ни казва, че вкусовите рецептори на котките не могат да възприемат сладостта на млякото и че храносмилателната им система не произвежда достатъчно от ензима лактаза, за да го усвои напълно. Лактозата в млякото е захар, която се разгражда и обработва от храносмилателен ензим, наречен лактаза. След като котето е подготвено да яде твърда храна, способността на организма да преработва напълно млякото рязко намалява.

Непоносимост или чувствителност към лактоза означава, че всяка доза лактоза над определена граница не може да бъде усвоена напълно, преработена и отделена. Всяко излишно количество лактоза се задържа в храносмилателния тракт, взаимодействайки отрицателно с бактериите, абсорбирайки вода и като цяло събуждане на хаос в стомаха. Диарията при котки и котенца е един от основните симптоми на непоносимост към лактоза.

Също като хората, някои котки нямат проблем с храносмилането. Независимо от това, повечето ветеринарни лекари предлагат други алтернативи, тъй като кравето мляко няма хранителни ползи за котките.

Какво мляко могат да пият котенцата? Могат ли да пият мляко без лактоза?

Соевото или бадемовото мляко могат да бъдат по-безопасни за хора, които са чувствителни към лактоза, но това не ги прави по-лесни за храносмилането на котките. В крайна сметка и тези млека съдържат захари за подобрение на вкуса. Замяната на една захар с друга  няма никаква полза за котето.

Какво пият котките ако не мляко?

Водата е невероятно важна за насърчаване на оптималната функция на органите при котките. Чудесен начин да се уверите, че котката ви получава достатъчно вода, е като я храните и с мокра храна. Ако котката ви не искат много питейна вода, въвеждане на мокра храна в диетата е добър начин за поддържане на хидратацията на котката.


Котка и бебе

Котка и бебе вкъщи

Имате котка и очаквате нов член на семейството?

Очакването на бебе е вълнуващо време, което изисква известна подготовка и промени. Това важи и за вашия домашен любимец. Котката ви може да ви помогне да релаксирате по време на бременноста, но и тя има нужда вие да й помогнете да се адаптира към промените в рутината, които ще се случат след появата на бебето.

Тази статия ще ви помогне да се запознаете с някои основни въпроси относно съжителството на котка с бебе.

Ето някой съвети.

Подгответе котката за бебешките звуци

На 3тия месец от бремеността, започнете да пускате на котката бебешки звуци. Ето пример:

.
Следват инструкции как да запознаете котката с бебешките звуци.

Continue Reading


Най-добрите места за котешката тоалетна

За разлика от кучетата, котките не трябва да бъдат разхождани или пускани навън, за да си свършат работата. Повечето от тях са напълно доволни да се изходят в чиста котешка тоалетна поставена на правилното място. Да, мястото, на което ще поставите котешката тоалетна може да играе много важна роля за това дали котката ще я използва, или не.

Лоши практики

1. Избирате уединено място

Много хора смятат, че котката предпочита да си върша работата на саме, в уединено място, както нас. По тази причина често котешките тоалетни биват поставяни на места като зад врата на банята/тоалетната, в ниши и други частично оградени и затворени места. Това може да работи за хората, но за котките не е добре. От гледна точка на котката, да бъде в безопасност е много по-важно от това да бъде на саме докато си върши работата. Котешки тоалетни поставени зад врати, мебели, ниши и други малки помещения са идеални за засада и котката може лесно да бъде притисната и да се окаже в капан. Инстинкта и казва да бъде винаги на щрек и това може да доведе до стрес.

Continue Reading


Готови ли сте да бъдете отговорни стопани на котка?

Разберете готови ли сте да бъдете отговорни стопани на котка

Приемането на коте в дома ще ви донесе много радост. Котките са прекрасни компаньони. От друга страна, котката макар и по-самостоятелна от кучето, ще изисква грижи, внимание, време и пари.


Заблудата относно свръхпопулацията на животните и кастрацията

Да, кастрацията на безстопанствените животни намалява популацията им. Но това е само част от източника на проблема със свръхпопулацията от котки по улиците. Немалка част от безстопанствените животни по улиците идват от нежелани поколения на котки със стопани, които не ги кастрират и ги оставят да се разхождат навън или да избягат от дома си подтиквани от нагона си.

Ирационално и грешно е да се мисли, че кастрацията на животните сама по себе си ще постигне успех.

Да, вярно е че кастрираните домашни животни не могат да се възпроизвеждат, но животните които спомагат за свръхпопулацията по улиците не са тези на отговорните стопани, които кастрират животните си. Не фактът, че даденото животно не е кастрирано е причината, поради която съществува свръхпопулация. Все едно да се каже, че причината хора да бъдат ухапвани от кучета е това, че кучетата имат зъби.

Образоването на стопаните, както и глоби и мерки относно стопани, които не се грижат за животните си, биха били много по-ефективни в контрола на свръхпопулацията на животните, отколото операции над самите животни.


Осиновяване – малко коте или възрастна котка?

Ако сте решили да осиновите котка, ето някой неща, над които да помислите преди да започнете да търсите.

Дали да вземете малко коте или възрастна котка? Трябва ли тя да е съвършена или бихте дали дом и на такава, която не е? Имате ли други животни вкъщи? Какъв е стилът ви на живот?

Малките котета

Малките котета разбира се са очарователни и мигновено се харесват на много хора. Ако намирате малките им сладки личица за неустоими и осиновите едно и го закарате вкъщи – много скоро ще разберете колко много работа и внимание изисква едно такова малко същество. Скоро ще започнете да компнеете за деня, в който ще можете да оставите мобилния си телефон да се зарежда без да намерите кабела сдъвкан и пробит от малки зъбки.  🙂

Ако сте решили да осиновите малко коте, съветваме да вземете направо две. Работата е същата, средствата нужни не са много повече, а забавлението е двойно, както и е много по-полезно чисто емоционално за котето. Двете ще се забавляват взаимно и следователно ще правят по-малко бели. Ако вече имате друга котка и или куче, едно или две малки котета ще се приемат по-лесно.

Малките котета често успяват да намерят дом много по-лесно от по-възрастни котки. Но възрастните котки могат да бъдат много подходящ избор за определени хора и домакинства.

мама и коте

Защо да изберете възрастна котка?

Възрастните котки имат предимства и могат да бъдат също толкова очарователни, колкото и малките котета. За тях определно е нужно по-малко работа. Те идват транирани на много неща.
Възрастните котки са много по-улегнали и по-лесно се полагат грижи за тях. Често те вече са ваксинирани, кастрирани и обезпаразитени. Те са идеални за по-възрастни хора или активни хора, които често са в движение и не се задържат много дълго вкъщи.

Има и котки със специални нужди, които имат някакъв здравословен проблем или физически недостатък. Такива котки не са много по-различни от напълно здравите. Те могат да водят един нормален и пълноценен живот. Те не гледат на себе си като „инвалиди“, защо трябва ние да гледаме така на тях? Това, което е нужно е само малко допълнителни грижи, за да им осигурите безопасна среда. Често всичко, което е нужно е просто да огледате добре дома си и да вземете мерки, за да го обезопасите за котката – въпрос на здрав разум.

Най-важният въпрос е разбира се откъде ще вземете новия си животински приятел? Ние винаги бихме се ориентирали към приют или група, която се грижи за безстопанствени котки. А вие?