8 неща, които НЕ трябва да правите, когато искате да осиновите котка

Какво трябва да имаме предвид, когато искаме да осиновим котка

На всички трябва да е ясно, че котка не се осиновява, за да я подарите на някого като изненада. Но също така има и други неща, които трябва да имате предвид, когато обмисляте тази прекраснa и важна стъпка.

Никога не осиновявайте ако не всички са съгласни с това да имате котка

Не предприемайте импулсивни действия дори и когато това малко коте да ви се струва прекалено сладко, за да го игнорирате. Първо се уверете, че всички вкъщи приемат идеята за нов член на семейството ви, защото това е от първостепенно значение за осиновяването и доброто на котката. Да приемат идеята означава повече от просто да кажат „ами добре”. Добър начин да повдигнете въпроса пред семейството е да ги приканите да участват в процеса по избиране на котката. Присъединяването на котката към вашето домакинство ще доведе до промени за всички в него. Трябва да имате предвид, че това ще се отрази на вещите ви, както и на начина ви на живот. Никога не осиновявайте котка без да имате предвид, че неминуемо ще има някои препятствия и промени в рутината ви докато котката свикне с новата обстановка.

Никога не осиновявайте котка, без да сте взели предвид посещенията при ветеринар и разходите, свързани с това

За да е здраво вашето коте е необходимо да посещавате ветеринарен лекар. Това е част от това да бъдете отговорен стопанин и не бива да бъде пренебрегвано. Котето ви се нуждае от ваксинации, а е възможно да се нуждае и от специално лечение. Когато решите да осиновите коте не забравяйте, че ще имате допълнителни разходи за него. Също както и хората, котките се нуждаят от здравна грижа, особено с напредването на възрастта. Котките трябва да посещават ветеринар поне веднъж годишно, тъй като може да нямат видими признаци на заболяване, зашото котките умеят да ги прикриват. Навършат ли 10 години, трябва да им се прави и кръвна картина и допълнителни изследвания, за да им осигурите подходяща диета ако е необходимо.

Не осиновявайте котка без да проучите дали тя ще пасне в домакинството ви

Не всяка котка се разбира с кучета или деца. Някои може да мразят други котки и да не обичат котешката тоалетна; някои имат нужда от повече спокойствие, други се чувстват прекрасно в заети домакинства. Най-добре е да се обърнете към организация, която има опит с котките или приют, където ще могат да ви дадат подробна информация за характера на котката и да ви консултират относно това, дали дадена котка би била подходяща за вашето домакинство. По този начин котката няма да бъде затворена в един безкраен цикъл от приют-дом-приют, или по лошо – да бъде изхвърлена на улицата, защото осиновителите са били разочаровани или изненадани от поведението й.

Не оставяте новата ви котка да се разхожда свободно навсякъде cat under bed

Винаги е добра идея първо котката да бъде заведена и запозната със само една стая от жилището ви. По този начин, вида, миризмите и звуците на това ново и странно място могат да бъдат приети от котката на по-малки дози и няма да доведат до това котката ви да се скрие под леглото или дивана и да не излезе от там цяла седмица. Запознаването на котката стая по стая със вашето жилище й осигурява достатъчно време да го опознае постепенно без да бъде стресирана. Също така това ще подсигури, че ще знае къде се намира котешката тоалетна.

Не оставяйте котката без да бъде изолирана първо за известно време

Не само, че новата котка трябва да свикне с новата обстановка, но и с другите ви котки и домашни любимци. Котките, които са стопани на къщата често защитават територията си. Изолационен период от 7-10 дни ще ви позволи да наблюдавате котката и ще даде възможност на другите ви домашни любимци да свикнат с присъствието й, като надушват миризмата й. Ако не им дадете достатъчно време и те започнат отношенията си с борба, после ще бъде по-трудно да възобновят връзката си като приятелска.

Не осиновявайте породиста котка без да сте се запознали с особеностите й

Може да се влюбите в красотата на някоя порода, като например Сиамска, Мейн Куун или Персийската. Може да искате някоя, защото окраската й ще си подхожда толкова добре на дивана ви. При всички случаи ако сте си харесали определена порода котка, първо се информирайте колкото се може повече за нея: дали е енергична или по-скоро мързелива? Обича ли хората или е много капризна? Сиамските котки често изискват много внимание, затова те не биха били подходящи за хора, които пътуват често, работят дълги часове  и нямат много време да се занимават с нея. Проучвайки особеностите на дадената порода и нейното специфично поведение, ще осигурите, че новия член на семейството ви ще се впише в начина на живот, който водите.

Не водете нови домашни любимци докато котката ви не се установи в дома

Котките, подобно на нас хората, имат нужда от време, за да се приспособят към промяната. Новият дом, подобно на новата работа, новата кола и т.н. е голяма промяна, с която котката тепърва ще трябва да свиква. Допълнителни препятствия като нови домашни любимци и нови животински характери, само биха забавили процеса на адаптация. Ако искате да приемете нови домашни любимци, освен току що осиновената котка, първо проучете въпроса добре. Консултирайте се с вашия ветеринар за това как и кога е добре да доведете нова котка, куче или друг домашен любимец.

Не осиновявайте котка преди да сте се подготвили за нея

Ако котка ще идва в дома ви, не чакайте последния момент, за да се подготвите. Винаги е добра идея предварително да осигурите основното, от което котката ще има нужда – достатъчно голям съд за котешка тоалетна, самата котешка тоалетна, купички за храна и вода, играчки, драскало и легло. Това ще ви даде повече време да се съсредоточите в това да й помогнете да свикне с обстановката, вместо да тичате до магазина. Правейки списък с нещата, от които тя ще има нужда може да се сетите и за други полезни неща, които вероятно ще ви трябват, като например ножичка за подрязване на нокти, гребен за сресване и разбира се достатъчно голяма транспортна чанта или кошница.

Бъдете отговорни стопани!

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.