Бъдете отговорни стопани

Какво означава да бъдеш отговорен стопанин на животно?

Грижата за домашните любимци далеч не се изчерпва с това да им се дава храна и вода. Те имат нужда от повече грижи, правилно отношение, възпитание и не на последно място – любов.

Да бъдеш добър стопанин на домашно животно и добър гражданин не е вродено умение. И това като всичко се учи. Необходимо е да се образоваме, да се запознаем със законите, да се информираме непрестанно. Дори майчинството, за което се казва, че е вродено, се учи и усъвършенства.  Животните не умеят  да контролират инстинкта си. Те създават поколения, без да го искат.

Ние, хората, умните и учените сме тези, които  трябва  да не допускаме създаването на милиони обречени поколения на тежък живот и смърт по улиците и приютите.

Какво означава да си добър стопанин?

Можем ли да бъдем добри стопани за тях, да им дадем всичко от което се нуждаят или често си казваме – е, ако  не се справя, ще му мисля?

Има много причини, поради които хората си взимат животни у дома. Но достатъчна ли е любовта  към тях или доброто намерение се превръща в акт на безотговорност, когато се окаже, че не сме премислили трезво това желание?

Всяка година около 25 000 000 кучета и котки по цял свят остават на улицата. От тези 25 000 000 около 9 000 умират на улицата от болести, глад,  катастрофи, атмосферни условия. 16 000 000 се евтаназират в приютите, защото няма място за тях.

27 % от бездомните са породисти, а около 50 % са заведени в Приютите от собствениците им. В България, реално не съществуват приюти за изоставени котки, а тези за кучета са прекалено малко.

Решението да притежавате домашен любимец трябва да бъде дълго обмисляно и мотивирано.

Не взимайте домашен любимец ако:

1. Сте на възраст между 15 и 25 год.

Това може да звучи странно, но помислете!

На един млад  човек му предстоят много  важни решения и най-вече много промени в този период от живота му. Обичате животните, кълнете се пред родители и пред себе си, че сте готови да се грижите за собствено коте или куче, но на практика това не се получава.

Запомнете: В живота има приоритети и на тази възраст, отглеждането на домашен любимец не е сред тях. По- добре да го осъзнаете и навреме да се откажете от  импулсивното си желание. Трансформирайте тази енергия в постигане на първи стъпки в реализацията си като личност и професионалист.

Естествено, има и изключения, но обмислете това решение много добре, защото една котка става част от живота ви за следващите 10-15 години!

Ако наистина обичате животните, станете доброволец в приют за бездомни животни и отдайте добрите си чувства на клетите души там, или се включете с доброволен труд и умения към инциативите на организациите, в помощ на животните.

Не случайно най-многобройни са доброволците, именно в тази възрастова граница. Те са с по-малко семейни ангажименти и в същото време отделят от времето си когато и колкото си поискат за животните.

2. Ако живеете временно или за постоянно в друг град и нямате никакви близки наоколо.

Много често именно хора, които живея сами, решават да си вземат куче или коте.  Това е добро решение, но само в случаите, когато сте сигурни, че при нужда има кой да се погрижи за животното. Ето факторите, които трябва да имате предвид, преди да вземете любимец ако живеете сами:

 • Пътувания
 • Свободно време
 • Здравословно състояние
 • Възраст
 • Краткосрочни, а и ако имате и дългосрочни планове за живота си

3. Ако искате да подарите домашен любимец на близък

Вземането на животно у дома трябва да бъде отговорност, която да споделите с други хора около вас.  Вие сте собственик на домашен любимец и обзет от благородни подбуди, решавате да подарите на близък човек другар. Например :

 • Майка ви е самотна, съжителството с куче /коте ще и се отрази добре
 • Брат ви има нужда да се научи да се грижи за някой
 • Този приятел е в депресия, това ще му помогне
 • Приятелката ми много иска кученце/котенце

Никога не постъпвайте по този начин. Всеки трябва да помисли и да вземе решение САМ.

4. Не сте готови за негативните последствия

Ако  сте много подреден, обичате всичко около вас да блести, обожавате обувките си, мебелите си и не искате да споделяте с никой любимия си диван, в никакъв случай не си взимайте домашно животно!

Присъствието на любимец в семейството внася положителна енергия и емоции, но само и единствено ако всички дружно искат това присъствие и му отдават необходимото време и грижи!

Сайтовете за животни са пълни с обяви за подаряващи и продаващи  се кучета и котки. Те имат нужда от нов дом, именно защото стопаните им са в една от горе посочените „категории”. Клише е, че животното не е вещ да я смениш или изхвърлиш, но клишетата са доказали се факти от живота.

Нали не искате Вашия домашен любимец да бъде един от милионите бездомни на улицата или да създава поколения, за които няма кой да се погрижи и отгледа?

Има много мнения за това, колко е полезно да се отглежда домашно животно, колко е  възпитателно за децата, как ни учи на ред и обгрижване, на любов и другарство. Все хубави неща и благородни. Съгласни сме с всички тях. Но да си собственик на животно може да е тежко бреме. И всеки трябва добре да помисли дали да го носи.  Нужни са отношение, търпение, време, грижа за добро или лошо и не на последно място – финансови средства.

Не на последно място, апелираме: КАСТРИРАЙТЕ ДОМАШНИТЕ СИ ЖИВОТНИ!

 • Това е единствения хуманен и безопасен начин за намаляване броя на бездомните и нежеланите кучета и котки
 • Загърбете предразсъдъците, консултирайте се с ветеринарен лекар  и  се  уверете, че тази манипулация е безопасна за любимото ви куче/коте
 • Бъдете съпричастни към животните без дом и не позволявайте те да се множат безконтролно
Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.