Пият ли котенцата прясно мляко?

Могат ли котенцата да пият краве мляко?

Традиционното изображение на доволна котка, която се облизва над купа с мляко, е подвеждащо. Котките много обичат сметаната, която ценят заради високото й съдържание на мазнини и затова са особено привлечени от млякото. Въпреки това млякото, което сега купуваме в супермаркетите, съдържа малко мазнини и макар някои котки да го харесват, много от тях не го храносмилат лесно.

Млякото, от какъвто и да е източник освен майката, приемливо ли е за захранване на котенца?

Котенцата получават много повече от обикновено хранене от майка си в пърите 8 до 10 седмици, които прекарват в кърмене. След отбиванетоот майката, котенцата преминават към храни за възрастни и водни ястия, като нуждата им от мляко, както и способността им да го усвояват практически изчезват.

Дали случайно или по биологични обстоятелства не всички котенца могат да бъдат отглеждани от майките си. Ако отглеждате осиротели новородени котенца през критичните първи два месеца от живота им, има специално формулирани заместители на котешко мляко. Тези еквиваленти на котешка бебешка формула могат да бъдат давани чрез бутилка през редовни интервали и съдържат повечето основни хранителни вещества, които иначе биха получили от майка си.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар възможно най-скоро, ако новородената майка изглежда не желае или не може да изхрани котенцата си по естествен начин. Ветеринарният лекар може да препоръча най-добрия наличен заместител на млякото и да ви помогне да установите правилен график на хранене.

Имат ли котките непоносимост към лактоза?

Науката ни казва, че вкусовите рецептори на котките не могат да възприемат сладостта на млякото и че храносмилателната им система не произвежда достатъчно от ензима лактаза, за да го усвои напълно. Лактозата в млякото е захар, която се разгражда и обработва от храносмилателен ензим, наречен лактаза. След като котето е подготвено да яде твърда храна, способността на организма да преработва напълно млякото рязко намалява.

Непоносимост или чувствителност към лактоза означава, че всяка доза лактоза над определена граница не може да бъде усвоена напълно, преработена и отделена. Всяко излишно количество лактоза се задържа в храносмилателния тракт, взаимодействайки отрицателно с бактериите, абсорбирайки вода и като цяло събуждане на хаос в стомаха. Диарията при котки и котенца е един от основните симптоми на непоносимост към лактоза.

Също като хората, някои котки нямат проблем с храносмилането. Независимо от това, повечето ветеринарни лекари предлагат други алтернативи, тъй като кравето мляко няма хранителни ползи за котките.

Какво мляко могат да пият котенцата? Могат ли да пият мляко без лактоза?

Соевото или бадемовото мляко могат да бъдат по-безопасни за хора, които са чувствителни към лактоза, но това не ги прави по-лесни за храносмилането на котките. В крайна сметка и тези млека съдържат захари за подобрение на вкуса. Замяната на една захар с друга  няма никаква полза за котето.

Какво пият котките ако не мляко?

Водата е невероятно важна за насърчаване на оптималната функция на органите при котките. Чудесен начин да се уверите, че котката ви получава достатъчно вода, е като я храните и с мокра храна. Ако котката ви не искат много питейна вода, въвеждане на мокра храна в диетата е добър начин за поддържане на хидратацията на котката.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.