Ако сте съпричастни към съдбата на безстопанствените животни и искате да им помогнете, ето някои съвети, за това какво можете вие да направите, за да им осигурите един пълноценен живот.

Полагайте добри грижи

Котките се нуждаят от храна и вода, както всички живи същества. Но това не е достатъчно. Безстопанствените котки съшо така трябва да бъдат обезпаразитявани редовно и ваксинирани. Така ще предотвратите наличието на паразити и болести по тях, които не само вредят на котката, но и на отношенията ви със съседите.

Кастрирайте

Това е единствения доказан хуманен начин за контролиране на популацията от безстопанствени животни по улиците. Кастрацията освен това може да бъде полезна за самото животно. Повече за самата процдура и ползите от нея, можете да прочетете тук.

Общинския Зооветеринарен комплекс на 4км извършва безплатно кастрация на безстопанствени котки. С тях можете да се свържете на телефон 032/966-184

Кастрацията не е единственото решение на проблема със свръхпопулацията на безстопанствените животни. Какво още е нужно, прочетете тук.

Водете диалог

Разговаряйте със съседите ви. Много проблеми могат да бъдат разрешени с прост диалог между хората и постигане на съгласие относно спорни точки. Уверете съседите ви, които имат притеснения относно котките, че вие полагате грижи за тях, че те са обезпаразитени и здрави.

Станете приемен стопанин на коте от улицата

Приемният стопанин има изключително важна роля и е голяма стъпка към осиновяването. Той подготвя животното за неговия постоянен дом, като се грижи за социализирането му и за неговото здраве (да бъде ваксинирано,обезпаразитено). Ако всяко едно коте получи шанса да бъде в приемен дом – неговата съдба ще се промени.