Какво да правя с котката, когато заминавам в чужбина и не мога да я взема със себе си?

Да се разделите с вашия домашен любимец е тежко решение, но понякога това се налага.

На първо място, имайте предвид, че има много по-хуманни и добре развити организации в помощ на животните в други страни, особено в Европа. Дори да не можете да задържите котката си след като пристигнете в друга държава, може да успеете да намерите по-добра и адекватна помощ за намирането на нов дом за нея в новата държава.

В България няма държавни приюти за котки, а тези които действат основно на териториите на по-големите градове, имат изключително ограничено пространство. Често това са апартаменти, в които се гледат множество котки заедно.

Има уебсайтове и групи във Facebook, включително нашите, които ви позволяват да пуснете обява за търсене на нов за вашия домашен любимец . Може да ни пишете ако желаете да публикуваме вашата обява. Можете да прегледате и списъка с други организации тук.

Винаги трябва да се подхождате с повишено внимание при избор на нов стопанин, за да сте осигурни, че котката ви отива в добър дом, а не в ръцете на някой, който продава животни за експерименти или който ги малтретира.

kotka i chovek

Разумно ли е да оставя котката си на обществено място, надявайки се някой да я спаси?

Изоставянето на домашни любимци е престъпление, наказуемо с глоба по Закона за защита на животните. Освен че е престъпно, изоставянето е жесток и егоистичен акт.

Домашната котка, за която са полагани редовни грижи не е приспособена да се грижи за себе си на улицата. Ако не бъде спасена бързо, тя ще започне да гладува до смърт, като в същото време ще бъде уязвима към болести или травматична смърт.
Шансът за бързо спасяване е много малък, като се има предвид липсата на хуманни животински ресурси, които да подкрепят хората, които извършват този вид работа.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.