Видове котешка тоалетна

Ако сте се чудили някога  защо има толкова различни котешки тоалетни и коя да изберете, не сте единствени!

Затова решихме да направим този списък с видовете котешки тоалетни, които ние сме открили и да споделим какви са предимствата и недостатъците им, кои най-много ни допадат (и на котките), кои не чак толкова и надяваме се да ви улесним при следващото ви посещение в магазина.

 • Слепваща сe тоалетна
  clumping cat litter

Към тази група спадат тоалетните, които при допир с урината образуват бучки и се слепват. Тази тоалетна се прави предимно от бентонит, което е вид глина. Предимствата на тази тоалетна е, че е лесно да се загребат с лопатка бучките и да се отстранят. Недостатъците са, че е прашна, не е разградима и е тежка.


 • Не-слепваща тоалетна
  non-clumpingТази тоалетна също се прави от видове глина, различни от бентонит. Попива урината, но не образува бучки. Това означава, че когато отстранявате мръсната тоалетна ще оставя мокри с урина следи по дъното и ще за започне да мирише по-скоро. Тази тоалетна трябва да се почиства по-често от горната слепващата. Предимството е, че е по-евтина от слепващата глина и някои котки я предпочитат пред други.

 • Силиконова тоалетна
  crystals
  Тази тоалетна е направена от малки силиконови кристалчета, подобни на тези, които можете да намерите в пакетчетата, които слагат за съхранение на храни, лекарства и др. предназначени да абсорбират влага. Кристалната тоалетна е много влагопоемаща и абсорбира добре миризмата. Освен това няма никаъв прах. Силиконовата тоалетна обикновено е по-скъпа, но също така издържа по-дълго. Недостатъците са, че някои котки не обичат кристалчетата да залепват по лапите им и те могат да бъдат  опасни за здравето на котката ако бъдат поглъщани дълго време, което става когато котката си чисти лапите от тях.

 • Био тоалетна
  natural cat litter
  Био тоалетната може да е направена от различен вид рециклиран био материал. Например хартия, дърво, котио са превърнати в пелети или гранули. Предимствата на тази тоалетна са, че не е прашна, попива влагата много добре и е биоразградима. Когато е под формата на пелети, не се слепва и не образува бучки, но когато е под формата на гранули – се слепва.

Коя тоалетна харесват котките?

Според нашия опит котките харесват най-много слепващата глина тип бентонит, която не мирише. Т.е. не е допълнително ароматизирана. Повечето котки не харесват тоалетната им да мириша на лавандула, портокал, жасмин и подобни цитрусови и други миризми. Също сме забелязали, че харесват повече тоалетната, която е направена от малки ситни топченца, подобни на пясък, вместо такава с по-големи гранули.
Разбира се, всички котки са различни и имат различни предпочитания, затова можете да експериментирате с различни видове тоалетна, особено ако до сега винаги сте взимали една и съща, но котката ви продължава да ходи извън нея.

Коя тоалетна харесваме ние?
Ние харесваме доста био тоалетната, защото не е прашна, не е лепкава, не замърява съда и може да се изхвърля дори директно в тоалетната (все пак не го препоръчваме).  За наше разочарование обаче, котките не я харесват особено. В крайна сметка, по-добре да се съобразим с техните предпочитания 🙂

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.