Видове котешка тоалетна

Ако сте се чудили някога  защо има толкова различни котешки тоалетни и коя да изберете, не сте единствени!

Затова решихме да направим този списък с видовете котешки тоалетни, които ние сме открили и да споделим какви са предимствата и недостатъците им, кои най-много ни допадат (и на котките), кои не чак толкова и надяваме се да ви улесним при следващото ви посещение в магазина.

 • Слепваща сe тоалетна
  clumping cat litter

Към тази група спадат тоалетните, които при допир с урината образуват бучки и се слепват. Тази тоалетна се прави предимно от бентонит, което е вид глина. Предимствата на тази тоалетна е, че е лесно да се загребат с лопатка бучките и да се отстранят. Недостатъците са, че е прашна, не е разградима и е тежка.


 • Не-слепваща тоалетна
  non-clumpingТази тоалетна също се прави от видове глина, различни от бентонит. Попива урината, но не образува бучки. Това означава, че когато отстранявате мръсната тоалетна ще оставя мокри с урина следи по дъното и ще за започне да мирише по-скоро. Тази тоалетна трябва да се почиства по-често от горната слепващата. Предимството е, че е по-евтина от слепващата глина и някои котки я предпочитат пред други.

 • Силиконова тоалетна
  crystals
  Тази тоалетна е направена от малки силиконови кристалчета, подобни на тези, които можете да намерите в пакетчетата, които слагат за съхранение на храни, лекарства и др. предназначени да абсорбират влага. Кристалната тоалетна е много влагопоемаща и абсорбира добре миризмата. Освен това няма никаъв прах. Силиконовата тоалетна обикновено е по-скъпа, но също така издържа по-дълго. Недостатъците са, че някои котки не обичат кристалчетата да залепват по лапите им и те могат да бъдат  опасни за здравето на котката ако бъдат поглъщани дълго време, което става когато котката си чисти лапите от тях.

 • Био тоалетна
  natural cat litter
  Био тоалетната може да е направена от различен вид рециклиран био материал. Например хартия, дърво, котио са превърнати в пелети или гранули. Предимствата на тази тоалетна са, че не е прашна, попива влагата много добре и е биоразградима. Когато е под формата на пелети, не се слепва и не образува бучки, но когато е под формата на гранули – се слепва.

Коя тоалетна харесват котките?

Според нашия опит котките харесват най-много слепващата глина тип бентонит, която не мирише. Т.е. не е допълнително ароматизирана. Повечето котки не харесват тоалетната им да мириша на лавандула, портокал, жасмин и подобни цитрусови и други миризми. Също сме забелязали, че харесват повече тоалетната, която е направена от малки ситни топченца, подобни на пясък, вместо такава с по-големи гранули.
Разбира се, всички котки са различни и имат различни предпочитания, затова можете да експериментирате с различни видове тоалетна, особено ако до сега винаги сте взимали една и съща, но котката ви продължава да ходи извън нея.

Коя тоалетна харесваме ние?
Ние харесваме доста био тоалетната, защото не е прашна, не е лепкава, не замърява съда и може да се изхвърля дори директно в тоалетната (все пак не го препоръчваме).  За наше разочарование обаче, котките не я харесват особено. В крайна сметка, по-добре да се съобразим с техните предпочитания 🙂