Дейности

Дейностите, които развиваме са обединени в следните главни категории.

Информационни и образователни

Създаваме и разпространяваме информационни материали, брошури и презентации, организираме семинари с цел образоване на обществото относно действия, които могат да предприемат спрямо безстопанствените котки; защо кастрацията на домашните котки е положително нещо; грижа за котките, ефективни стратегии за намаляване популацията на безстопанствени котки по улиците и др.

Провеждаме програма, предстваляваща серия от уроци на тема „Котки, кучета и ние“ за деца до 4 клас, с цел да се стимулира положителното отношение спрямо животните у подрастващите.

Публикуваме на страницата ни полезна информация свързана с благосъстоянието на котките.

Популяризираме кампанията „Залови-Кастрирай-Върни“ и стимулираме гражданите да съдействат.

Помагаме на хора, търсещи постоянен дом на безстопанствени и/или временно приютени котки като публикуваме и разпространяваме техните истории.

Залови – Кастрирай – Върни

Това е кампания, която се провежда доста успешно в редица държави. За съжаление в България на кастрацията все още масово се гледа с неодобрение, а информация за това как точно изглежда една такава процедура и как се провежда, липсва.

Ние сме се заели с нелеката задача да убедим гражданите защо е важно да се кастрират домашните и безстопанствените животни, да им предоставим подробна информация как могат да провеждат подобни процедури и кои организации и институции ще им помогнат за това.

Целта ни е да сформираме отряди от доброволци по райони в гр. Пловдив, които да таргетират определни групи от котки и да провеждаме кастрационни кампании регулярно в различните квартали на града със съдействието на Общинския зооветеринарен комплекс, както и на частни ветеринарни клиники.

Осигуряване грижи за безстопанствени котки

Безстопанствените котки по улиците не са нещо необичайно. В много градове по света има такива, както и много диви животни. Разликата е в това как обществото полага грижи за тях и как гражданите са се научили да уважават това, че природата е уникална и те съжителстват с други живи същества.

Нашата цел е да стимулираме това отношение и да дадем конкретни идеи и средства на хората как да полагат грижи за безстопанствените животни.

Благотворителни събития

Организираме различни благотворителни събития за набиране на средства за дейностите ни и информиране на обществото, които включват семинари, базари, изложби, състезания и др.

Какво НЕ правим?

  • Нямаме приют, апартамент или друго помещение и не прибираме безстопанствени и диви котки;
  • Не събираме средства за лечение на болни животни и не се грижим за такива. Но в определени случаи, помагаме на хора, на които това им е основната цел/мисия;
  • Не можем да съдействаме с намиране на породисти котки или домове за малките на такива, произхождащи от домашни котки. Ние се занимаваме с казусите, свързани с безстопанствени котки;
  • Не транспортираме котки от един град в друг;
  • Не извършваме дейности извън територията на община Пловдив. Казусите с безстопанствените животни обхващат цялата страна, а ние можем да бъдем достатъчно ефективни само на локално ниво. Пловдив е достатъчно голяма територия, за да е голям предизвикателство за нас. Призоваваме граждани на други градове и общини да търсят помощ на местно ниво или да поемат сами инциативата за създаване на местни групи и организации, обединени от еднакви цели.