Какво е всъщност кастрацията при животните?

Кастрацията е хирургична операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на котката напълно безболезнено под пълна упойка. При женските животни се отстраняват яйчниците и матката, а при мъжките тестисите. Манипулацията е безопасна, бърза и изисква минимални грижи в следоперативния период.

Защо да кастрирам домашния си любимец?

Кастрацията, освен че е отговорна мярка в борбата срещу свръхпопулацията от бездомни и нежелани котки, е полезна за здравето на вашия любимец. Статистически е доказано, че кастрираните животни живеят средно с около 3 години повече. Те са по-спокойни и се привързват по-силно към стопаните си. Кастрацията е полезна предпазна мярка срещу редица здравословни проблеми, които често настъпват с възрастта при некастрираните животни.

Какви са ползите от това да кастрирам домашната си котка?

Ето най-често срещаните здравословни проблеми, които избягвате кастрирайки котката си.

  1. Нежелана бременност, както и всички проблеми свързани с грижата и намирането на дом за малките
  2. Тежки възпалителни процеси на пикочо-половата система, често наблюдавани след разгонвания и при животни, третирани с препарати против разгонване. Нерядко гнойните възпалителни процеси на матката (пиометра) са с фатален край
  3. Тумори и цисти на яйчниците и матката
  4. Тумори на млечните жлези- кастрацията в ранна възраст (преди първо разгонване) намалява вероятността от развитие на мамарни тумори, които в 50% от случаите при кучетата и 90% от случаите при котките са злокачествени и много опасни
  5. Хиперплазия и/или тумори на простатата. Уголемената простата е една от основните причини за развитието на перинеална херния
  6. Тумори на тестисите
  7. Маркирането през размножителния период със силно зловонно миришеща урина
  8. Чрез кастрацията избягвате характерното агресивно поведение по време на разгонване, сбивания между мъжките за женска, изгубвания, а и нерядко блъснати от коли животни
  9. Агресията при женските животни се проявява най-често в следродилния период, когато пазят малките си (майчински инстинкт)

НАЙ-ЧЕСТИТЕ СТРАХОВЕ, ЗАБЛУДИ И МИТОВЕ ОТНОСНО КАСТРАЦИЯТА

Котката ми ще затлъстее! Истината е, че животните затлъстяват вследствие на прехранване и/или твърде малко разходки

Добре е за домашният ми любимец да роди веднъж! От медицинска гледна точка е точно обратното. Колкото по-рано кастрирате любимеца си, толкова по-здрав и спокоен ще бъде той.

Не искам котарака/котката ми да се чувства по-малко мъжествен или женствена! Котките не се разпознават сексуално и нямат его. Те не страдат емоционално от загубатата на половата си индентичност както хората.

Моят любимец е толкова специален. Искам да си имам бебе точно като него! Домашният любимец е безпорно уникален и много специален за всеки от нас, но дори и професионалистите, които развъждат чистопородни линии, не винаги могат да гарантират и успяват да получат качествата, които искат в едно котило. Понякога може малките да унаследят най-лошото от вашия любимец. Това, че той е невероятен и специален, не означава че и потомството му ще бъде такова.

Котката ми е породиста! Кастрацията не променя екстериорните качества на любимеца ви. Породистоа или не, тя страда от едни и същи здравословни проблеми като другите, а нерядко е и причина за допълване на популацията от бездомни котки.

Много ми е скъпо да го/я кастрирам! Ако погледнете във времето и помислите за всички усложнения, които бихте могли да имате, ако не го кастрирате, ще се уверите че не е никак скъпо. Само грижата по малките ще ви струва повече, да не говорим за здравословните проблеми, които могат да възникнат, и парите, които ще дадете за лечение.

Ще намеря добър дом за моите бебета! Чували сме го неведнъж. А доколко това е така? Нужно е само да погледнем през прозореца. Ще видим поне едно улично коте от тези, които са намерили “хубав дом”. Те са там благодарение на нашата безотговорност като стопани. Освен това с всяко коте, на което ние намерим дом, обричаме хиляди други на улицата да останат БЕЗ ДОМ!

Кастрацията е здраве и отговорност към всички нас – хората и животните.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Q? Трябва ли женската да роди веднъж?
A. Не е необходимо или задължително женската да роди поне веднъж.

Q? Страдат ли котките след като се кастрират?

A. Котките, както всички животни, нямат либидо и сексуално желание, каквито хората имат. Животните имат само инстинкти и затова след кастрация те не страдат. Самата операция за кастриране също не е болезнена. Тя е е рутинна интервенция и се извършва при пълна упойка на котката.

Q? Променя ли се нрава на котките след кастрация?

A. Да. След кастрация, в повечето случаи, коткитесе успокояват и стават по лениви.

Q? Къде мога да кастрирам безплатно безстопанствена котка?

A. Безплатна кастрация се прави  в Общинския Зооветеринарен комплекс на 4ти км.

Q? Защо да се кастрират безстопанствените котки? Не е ли по лесно да се избият?

A. Когато има свръхпопулация на безстопанствени животни, препоръчаният от Световната здравна организация метод е кастрацията и връщането по места. Методът на кастрация на безстопанствените котки трябва да се прилага заедно със контрол върху популацията на домашните котки, тяхното регистриране, чипиране, трайно маркиране и популяризиране на ползите от кастрацията. Освен кастрирани, безстопанствените котки са обезпаразитени и ваксинирани.

Q? Каква е маркировката на кастрираните котки?

A.Mаркировката на кастрираните котки е отрязано връхче на ухото.

Споделете