Община Пловдив издава сертификати за зоодоброволци

По последни данни от 2014 на територията на общината има над 10,000 безстопанствени котки. В действителност сигурно са повече.

Миналата година общината за пръв път даде на гражданите официално правото да поемат грижата за уличните котки и да се включат аткивно в програмата на общината и Зооветеринарния комплекс в Пловдив по залавяне, обезпаразитяване, кастрация и връщане на бездомните котки по райони.

Какво означава да си зоодоброволец?

Всеки, който желае може да стане зоодоброволец и официално да заяви, че ще полага грижи за определен брой бездомни котки в района, в който живее.

Зоодоброволците получават специален сертификат заверен от кмета на община Пловдив, който им дава правото да полагат грижи за безстопенствени котки и да съдействат на екипите на Зооветеринарния комплекс.

Като зоодоброволец вие имате следните права:

  • Да заявите желание за съдействие на екипите от ОП „Зооветеринарен комплекс” за улов на безстопанствените котки и предаването им за тяхната последваща кастрация;
  • Да следите за коректното връщане на обработените животни, за които се грижите на мястото от което са заловени, след тяхната обработка;
  • Да давате писмени предложения за дейности и мероприятия, които да разширят обхвата на Проекта;
  • Да подавате сигнали и да съдействате на компетентните органи за установяване случаи на нехуманно отношение към животните;
  • Да описвате дейността си по Проекта и да настоявате извършеното от вас да се включи в отчета на общината по програмите за овладяване популацията на безстопанствените животни в Пловдив;

Естествено имате и задължения спрямо общината като например:

  • Да не нарушавате санитарно-хигиенните норми и да почиствате мястото и около мястото за „хранилка за бездомни котки”;
  • Да полагате усилия за редовно обезпаразитяване на животните, за които се грижите и да осигурите кастрация за котките, за които се грижите.

Как да станете зоодоброволец?

Отидете в райноното поделение на общината за района, в който живеете. Адресите може да намерите тук.

Попитайте за отдел Екология. Занесте им попълненото заявление за зоодоброволец. Него можете да изтеглите тук: Заявление-Зоодоброволци. На място също могат да ви го дадат.

Такса няма, напълно безплатно е да се включите.

След като внесете заявлението ще ви дадат бележка с входящ номер. Изчаква се няколко дни да получите обаждане от тях, за да уговорите среща в района, за определяне на мястото за хранене на котките с предствител на общината.

След седмица ви се обаждат, че сертификата ви е готов и можете да го вземете от районната община. Той изглежда по следния начин:
Сертификат Зоодоброволец

Призоваваме всички, които обичат котките и без това хранят и се грижат за тях на улицата, да го заявят официално и да подпомогнат общината в това смело начинание.

Споделете

Получавайте най-новите новини и статии първи!

Запишете се за нашия информационен бюлетин сега.

Поздравления! Вие се записахте за бюлетина на котколюбителите!

Възникна грешка. Моля опитайте отново.

Сдружение Кет Ловърс Пловдив ще използва emaila ви, за предоставяне на актуална информация и за маркетинг цели.